[...] żadnych przeciwwskazań do stosowania carbo lub vitargo, o ile obliczysz najpierw swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Może się okazać, iż masz wielkie braki, jeśli chodzi o proteiny (WPC, WPH, WPI, kazeina, białko jaja, wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk ryby itd.), a z kolei bez trudu pokrywasz zapotrzebowanie na węglowodany. Jeśli chodzi o [...]
[...] Nie, nikt tego nie udowodnił. Wręcz przeciwnie, w licznych badaniach duża podaż protein przyczyniała się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie powinno to dziwić, gdyż proteiny są bardzo słabym źródłem energii, a po aminokwasy zgromadzone w mięśniach organizm sięga w ostateczności. Poza tym organizm chętnie i łatwo ponownie wykorzystuje [...]
[...] (sok pomarańczowy, ciabatta) był o 29%, 37% oraz 17% niższy (odpowiednio 30, 60 i 120 minut po posiłku) w porównaniu do sytuacji, gdy jedli najpierw węglowodany, a później proteiny i tłuszcze; zaś po 60 minutach poziom insuliny w serum był prawie o 50% niższy, jeśli osoby najpierw dostarczały tłuszcze i białko, a nie węglowodany. Czy aeroby [...]
[...] Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy odradzają wieprzowinę, ale nie do końca słusznie. Istnieje wiele wątpliwości dotyczących wpływu na zdrowie mięsa [...]
[...] efekty hipertroficzne (oczywiście do pewnego, ściśle określonego poziomu). Istnieją nikłe przesłanki, by sądzić, iż dostarczanie jednorazowo, po treningu powyżej 40 g proteiny serwatkowej przyniesie większe przyrosty masy mięśniowej. Z badań naukowych wiemy, że nawet kiepsko wytrenowany (staż około roku), dość lekki mężczyzna (72-82 kg, [...]
[...] Ludzie różnią się nie tylko genetycznie, ale także pod względem tolerowania (lub nie) pewnych pokarmów, pod względem nawyków żywieniowych. Tak samo zapotrzebowanie na proteiny i szybkość wykorzystywania białka mogą być odmienne. Przykład? Osoby nieaktywne fizycznie potrzebują mało białka, szacuje się, że 0.8 – 1 g / kg masy ciała. [...]
[...] zamienniki, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy) oraz szkodliwe dla człowieka tłuszcze (szczególnie trans). Osoby mające problemy z kontrolą glikemii mogą skorzystać z proteiny serwatkowej (WPC) oraz przesunąć czas jedzenia węglowodanów na godziny przedpołudniowe. Wiemy też, iż oporność insulinowa jest najmniejsza rano, a największa [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
[...] Takie samo zjawisko stwierdzono przy porównywaniu posiłku bogatego w węglowodany i z niewielką domieszką protein oraz tłuszczów oraz drugiego, zawierającego głównie proteiny i tłuszcze (czysta wołowina, bez dodatków). Źródło: Lin F. Chang i wsp."Adverse effects on insulin secretion of replacing saturated fat with refined carbohydrate but [...]
Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]
Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
Kulturyści i inni sportowcy bardzo często sięgają po alkohol. Niestety, to bardzo zły pomysł. W maksymalnym skrócie przytoczę główne fakty i mity dotyczące alkoholu. Alkohol kontra marihuana Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182,5 mln ludzi (3,8% populacji). Jednakże mimo wytężonej pracy, nie [...]
[...] zostaw kobietom, które przychodzą na siłownię w celach towarzyskich. Tak naprawdę do redukcji wystarczy trening siłowy oraz właściwa dieta. Jeśli chcesz, uzupełnij braki w proteiny, stosując np. WPC, WPI czy WPH (koncentraty, izolaty lub hydrolizaty białka serwatkowego). Efekty treningu redukcyjnego ocenia się patrząc w lustro i mierząc fałdy [...]
[...] ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny ). Na diecie low-carb nie wchodzi się w stan ketozy, z kolei tak się dzieje na diecie ketogenicznej (jak sama nazwa wskazuje). W modelu VLCKD (ang. very low [...]
[...] podskórnej aktywność LPL była 2-4x niższa. To o co tu w końcu chodzi z tą lipazą lipoproteinową? W obecności insuliny (największy wpływ na jej wyrzut mają węglowodany oraz proteiny) kortyzol zwiększa aktywność lipazy lipoproteinowej (LPL, EC 3.1.1.34) co prowadzi do odkładania najgroźniejszego rodzaju tłuszczu wisceralnego. Jeśli w ustroju nie [...]
[...] sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Dlatego właśnie powszechnie fałszuje się np. oliwę z [...]
[...] które spożywały alkohol, jego stężenie we krwi było podniesione w trakcie regeneracji, fosforylacja mTOR Ser2448 2 h po wysiłku, była wyższa w grupie, która spożywała proteiny, w porównaniu do grup ALC-PRO i ALC-CHO, fosforylacja p70S6K (marker szybkości syntezy białek mięśniowych) była wyższa 2 h po wysiłku w grupie, która spożywała [...]
[...] dodatkowa praca jest niewskazana (obojętnie, czy będą to aeroby, czy interwały). Po treningu siłowym należy raczej nawodnić się, schłodzić (w razie potrzeby), spożyć proteiny, węglowodany oraz wypoczywać – a nie „wchodzić” na niebotyczne zakresy tętna. Jednakże, jeśli zależy Ci na poprawie definicji oraz pozbywaniu się podskórnych zasobów [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]